På et tidspunkt bliver alle knive sløve og skal slibes. Mens du kan tage dine knive med til en professionel for at få dem slebet, er det faktisk ikke så svært at gøre det selv derhjemme. Det eneste, du har brug for, er en slibesten. I dette indlæg vil vi diskutere, hvordan du bruger en slibesten til at slibe dine knive.
Sådan bruger du en slibesten
Det er faktisk ret ligetil at bruge en slibesten. Først skal du identificere din knivs facet. Skråningen er den vinkel på bladet, som du skal slibe. Når du har identificeret skråningen, er det tid til at komme i gang.
Placer kniven på slibestenen i den korrekte vinkel for dit skær – normalt omkring 20 grader for knive i vestlig stil og 30 grader for japansk stil. Udøv et let tryk, og før kniven frem og tilbage over stenen i jævne bevægelser. Husk at holde bladet i samme vinkel hele vejen igennem; hvis du ændrer vinklen, kan du ende med en ujævn kant
Efter at have slebet den et lidt tid, kan du kontrollere dit arbejde ved at skære gennem et stykke papir. Hvis æggen stadig er sløv, skal du fortsætte med at slibe, indtil den er knivskarp. Når du er færdig, skal du skylle den under hanen, tørre bladet af med en ren klud og opbevare din kniv sikkert.
Hvorfor er det vigtigt at slibe sine knive?
Knive er farlige redskaber. De kan bruges til mange forskellige i køkkenet. Men når de er sløve, kan de blive endnu farligere end skarpe knive.
En sløv kniv kræver mere tryk for at skære gennem genstande, hvilket øger risikoen for, at kniven glider og skærer brugeren i stedet for den genstand, som han forsøgte at skære. Fordi en sløv kniv kræver mere anstrengelse at bruge, er der desuden større sandsynlighed for, at brugeren bliver frustreret og forsøger at tvinge kniven gennem materialet, hvilket også kan føre til at kniven glider og laver skader.
I modsætning hertil kræver en skarp kniv mindre pres og er mindre tilbøjelig til at glide. Den er også lettere at kontrollere og mindre tilbøjelig til at forårsage skader. Af disse grunde er det vigtigt altid at holde knivene skarpe og undgå at bruge dem, når de er sløve.
En slibesten er en god måde at slibe dine knive på derhjemme. Det er vigtigt at huske at bruge jævne strøg og holde bladet i en ensartet vinkel, mens du sliber; ellers kan du ende med en ujævn kant. Med lidt øvelse vil du kunne få dine knive flotte og skarpe på ingen tid!
Sådan rengør du en slibesten
En slibesten skal rengøres efter hver brug. Dette kan gøres ved at tørre den af med en ren klud. Det er også vigtigt at holde stenen fugtig, mens du sliber dine knive. Det kan du gøre ved at bruge en sprayflaske til at overhælde stenen med vand. Ellers plejer en god spytklat også at gøre underværker.