Sådan vælger du den bedste udsigtskikkert

//

Når du skal vælge den bedste udsigtskikkert til dine behov, er der mange faktorer at tage hensyn til. Har du brug for en udsigtskikkert til almindelig brug, eller er du på udkig efter noget mere specialiseret som f.eks. fuglekiggeri eller jagt? Hvilken forstørrelse har du brug for? Og hvilken type linsebelægning er bedst til dine behov? I denne guide vil vi gennemgå nogle af de forskellige ting, du skal kigge efter, når du køber en udsigtskikkert, så du kan træffe en informeret beslutning og finde det perfekte sæt til dine behov!

Hvor stor skal din udsigtskikkert være?

Det er et vigtigt spørgsmål at stille sig selv, da der findes udsigtskikkerter i mange forskellige størrelser. Nogle er små nok til at passe i lommen, mens andre er større og kræver en mindre kuffert! Hvis du planlægger at bruge din kikkert i længere tid , eller i en række forskellige situationer, kan det være værd at investere i en udsigtskikkert med stativ. Men hvis du er på udkig efter noget mere kompakt, er der også masser af muligheder derude. En udsigtskikkert med målene 20×80 vil være rigeligt til de fleste behov – du kan se det store udvalg af udsigtskikkerter på siden her.

Hvad er dit budget?

Udsigtskikkerter kan koste fra omkring 500 kr og til over 30.000 kroner, så det er vigtigt at finde ud af hvor meget du er villig til at bruge, før du begynder at søge. Hvis du f.eks. lige er begyndt at se på fugle, kan en billigere kikkert være alt, hvad du har brug for. Men hvis du er på udkig efter en kikkert med høj kvalitet til jagt eller langdistance observationer, skal du være forberedt på at bruge en smule mere.

Hvilken type belægning eller linse coating har du brug for?

Der findes mange forskellige typer af linser på markedet i dag, hver med deres egne fordele og ulemper. Hvilken type linsebelægning du har brug for, afhænger af, hvordan og hvor du har tænkt dig at bruge din kikkert. Hvis du skal bruge dem i under dårlige lysforhold eller i sne, har du f.eks. brug for en anden type belægning, end hvis du bare bruger dem til almindelig observation.

Hvilken forstørrelse har du brug for?

Dette er en af de vigtigste faktorer at overveje, når du skal vælge kikkert. Jo højere forstørrelse, jo kraftigere er kikkerten vil være. En højere forstørrelse har dog også nogle ulemper. For eksempel er kikkerter med høj forstørrelse normalt tungere og dyrere. De kan også være vanskeligere at bruge, da de kræver en mere rolig hånd for at holde billedet fra at ryste. Hvis du ikke er sikker på, hvilken forstørrelse du har brug for, er det bedst at starte med en udsigtskikkert med lavere forstørrelse og derefter om nødvendigt gå opad.

Hvilken størrelse objektivglas har du brug for?

Objektivets størrelse er en anden vigtig faktor, som du skal overveje. Jo større objektivlinse, jo mere lys vil blive samlet, og jo lysere vil billedet blive. Store linser har dog også en tendens til at gøre kikkerten tungere og dyrere. Hvis du ikke er sikker på, hvilken størrelse objektiv du har brug for, er det bedst at starte med et mindre objektiv og derefter gå op i størrelse, hvis det er nødvendigt.

Papir Frit Mærket

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark