Hvordan er rav skabt?

//

Rav er dannet af harpiks, der udskilles fra træbark, selvom det også produceres i kernetræet. Harpiks beskytter træet ved at blokere huller i barken. Når harpiks dækker en flænge eller brud forårsaget af tyggende insekter, hærder den og danner en forsegling. Harpiks egenskaber beskytter træet mod sygdomme. I den oprindelige “ravskov” sivede harpiks ned af stammer og grene og formedes til klatter og lag, som nogle gange dryppede ned på skovbunden. På nogle træer flød harpiks over tidligere strømme og skabte flere lag. Det klæbrige stof opsamlede jord og fangede undertiden flyvende og kravlende insekter. Til sidst, efter at træerne faldt, blev de harpiks belagte stammer ført af floder og tidevand til kystområderne, hvor de blev begravet i meget lang tid. Det meste rav stammer ikke fra det sted, hvor det blev fundet. Oftest bliver det fundet i en stor afstand fra der, hvor de harpiks producerende træer voksede. 

Oprindeligt indeholder harpiks, som senere bliver til rav, væsker (flygtige stoffer) såsom olier, syrer og alkohol, som blandt andet producerer ravs karakteristiske harpiksagtige lugt. Med tiden forsvandt væskerne og fordampede fra harpiksen, som herefter begyndte at hærde også kaldet polymerer. Under de rigtige betingelser fortsatte den hærdede harpiks med at polymerisere og tabe flygtige stoffer og til sidst danne rav. Vigtigst var, at harpikser, der blev til rav, blev begravet i praktisk talt iltfrie sedimenter.

Hos Treasurehunter.dk kan du lære endnu mere om rav, og måske selv begynde at gå på ravjagt. På webshoppen finder du et stort udvalg af udstyr til ravjagt herunder de populære ravlygter, som med deres UV lys kan få rav til at lyse op, så det bliver nemt at finde. 

Papir Frit Mærket

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark