Hvad er stalking, og hvordan håndterer du det?

//

At blive forfulgt kan være en utrolig stressende og skræmmende oplevelse. Det kan være af en person, som du kender, eller af en helt fremmed. Uanset hvem din forfølger er, kan situationen gøre dig utryg, og du kan komme til at føle dig usikker i dine omgivelser.

Er du udsat for stalking, kan du få hjælp til håndteringen af situationen på flere måder, herunder blandt andet ved at søge polititilhold.

Hvad er stalking?

Stalking defineres som et adfærdsmønster rettet mod en bestemt person, der kan få vedkommende til at føle frygt, alarm eller nød. Det omfatter enhver adfærd, der intimiderer, manipulerer, chikanerer eller kontrollerer en anden person, og er mange steder genstand for strafferetlig forfølgelse.

Årsager til stalking

Årsagerne til, at nogen forfølger dig, varierer alt efter den enkelte person; det kan være motiveret af besættende kærlighed eller had, hævn eller blot et ønske om kontrol.

Det er vigtigt at huske, at uanset hvad årsagen er, er stalking aldrig acceptabelt og bør altid tages alvorligt.

Hvad skal du gøre, hvis du bliver stalket i offentligheden?

Hvis du bliver forfulgt på gaden, er det vigtigt at forblive rolig og opmærksom på dine omgivelser. Vær ikke bange for at råbe om hjælp eller løbe væk, hvis situationen bliver farlig. Sørg for altid at lade nogen vide, hvor du skal hen, og hvem du er sammen med i nødstilfælde, og opbevar alle beviser for stalking, for eksempel breve, e-mails eller sms’er.

Hvad skal du gøre, hvis du bliver stalket i hjemmet?

Hvis nogen gentagne gange nærmer sig dit hjem, skal du forsøge at identificere deres adfærd, og hvis det ikke virker sikkert, skal du straks kontakte politiet. Hvis det er muligt, bør du installere et alarmsystem i dit hjem for at opnå ekstra sikkerhed. Det kan også være en god idé at ændre dine rutiner, så du undgår at blive forfulgt, når du går ud ad døren.

Hvad skal du gøre, hvis du bliver stalket online?

Hvis nogen bliver ved med at tage uønsket kontakt til dig via. forskellige metoder som for eksempel telefonopkald, beskeder eller sociale medier, skal du sørge for at dokumentere alt og anmelde det straks, hvis det fortsætter gentagne gange. Husk, at uanset personens grunde, har du ret til at være sikker og beskyttet mod uønsket adfærd.

Stalking kan være en skræmmende oplevelse, men med den rette støtte og hjælp er det muligt at beskytte dig selv. Sørg for at kontakte dit lokale politi, hvis du bliver forfulgt, så de kan iværksætte passende foranstaltninger til at beskytte dig. Husk, at det aldrig er i orden, at en anden person får dig til at føle dig bange eller intimideret – tag kontrollen over din egen sikkerhed tilbage.

Papir Frit Mærket

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark