På verdensplan, inklusive Danmark, forholder tingene sig sådan, at der bruges alt for meget papir.
Papir bliver brugt i mange sammenhænge – også sammenhænge vi ofte ikke tænker over.
Morgenavisen vi skimter igennem under en god kop morgenkaffe, emballagen til vores morgenmadsprodukter, frugtbakkerne i det lokale supermarked, biografbilletter og dertilhørende popcornbæger og sodavand, fødselsdagsflag – you get the point; overalt omkring os findes papir i diverse afskygninger.
Det store papirforbrug har en meget negativ effekt på forbruget af klodens ressourcer, og papir udgør én af de væsentligste miljøproblemer.
Det er ikke til nogens overraskelse, at skovene bliver mærket af papirproduktionen, men papirproduktionen indebærer også en række miljøbelastende processer, hvortil der bl.a. anvendes kemikalier, som kan udgøre en stor risiko for forurening af grundvandet, hvis diverse kemiske stoffer løber ud i grundvandet, såfremt papirfabrikken ligger tæt herpå.
Ønsker du at være med til at få bugt med det store papirforbrug, er der mange ting du kan gøre.
Herunder kan du læse 4 tips til, hvordan du kan bidrage til at mindske papirforbruget i forbindelse med en ting, som de fleste af os kender til i dagligdagen enten på arbejdspladsen eller i det private hjem – nemlig dét at printe.
Særligt i en udskrivningsproces findes en hel del faldgruber, som er medvirkende til et unødvendigt stort papirspild, men som vi med nemhed kan få bugt med, hvis blot vi tænker os en smule om, inden vi klikker på ’Udskriv’.
Brug genbrugspapir
Ønsker du at reducere din miljøpåvirkning mest muligt under en udskrivningsproces, kan du vælge at anvende miljøgodkendt genbrugspapir.
Kendetegnende for genbrugspapir er bl.a. at ressourceforbruget forbundet med produktionen er reduceret til et minimum, og det samme gælder for håndteringen af affald og kemikalier.
I dag findes et stort udvalg af 100% genanvendeligt printerpapir produceret af 100% genanvendte fibre uden optisk hvidt og klorin.
Der findes tilmed forskellige typer af genbrugspapir, så du også kan anvende det til præsentationsmateriale og lign. Kig blot efter CIE-tallet, som er et udtryk for graden af hvidhed i papiret; desto højere CIE-tallet er, desto højere er hvidheden i papiret, og desto større kontrast givet det også ved print af grafik og billeder.
Genbrugspapir fås også i forskellige papirtykkelser og papirformater, hvorfor det gør sig egnet til diverse formål.
Brug printerens duplex-funktion
Hvis/når du skal bruge din printer til udskrivning af diverse arbejdsnoter, kladder og lignende, kan du med fordel bruge printerens duplex-funktion.
Men duplex-funktionen kan din printer udskrive på begge sider af papiret uden at gå på kompromis med udskriftskvaliteten. Du kan sågar vælge at printe 2 eller 4 sider per side; så bliver siderne blot formindsket og udskrevet på ét A4-ark.
Faktum er faktisk, at ca. 80-90% af alle udskrivninger sagtens ville kunne være dobbeltsidede udskrivninger; for de fleste handler det blot om at ændre vores vaner, så vi under læsning lærer at vende papiret (på eksakt samme vis, som når vi læser en avis.)
Dette tip, som i øvrigt er meget simpelt og tilgængeligt for størstedelen af os, kan være med til at reducere papirforbruget med op til 30% og dermed skåne miljøet i en særdeles høj grad – og ikke mindst spare os selv for en masse penge!
Print kun det nødvendige
Har du markeret en tekst fra en hjemmeside fx, kan papirforbruget for disse print være unødvendigt store. Klik derfor på ”Vis udskrift”, inden du printer, så kan du se hvor mange sider papir, der skal til for at udskrive det ønskede.
Skal du kun bruge tekst så fravælg diverse billeder, der måtte være, og gør eventuelt tekststørrelsen mindre.
Print først når dit produkt/dokument er færdigt
Undgå at komme til at printe dobbelt eller tredobbelt fordi dit produkt/dokument ikke var helt gennemtænkt eller gennemarbejdet. Print derfor først, når du har gennemset dit produkt/dokument for fejl og mangler.