Vælg den rigtige computer

//

Hvis du er ny inden for den store verden af gaming og de tilhørende computere, så er det ikke sikkert, du lige kender ’jargonen’, hvad angår hardware.

For selvom du måske har en idé om, hvad RAM og CPU betyder, så er det bedst at være helt sikker i sin sag. En god gaming computer er trods alt en investering, der gerne skal kunne de ting, som du forventer af den.

Vi har lavet denne korte guide, så du altid kan læse den for et overblik over de ting, du skal være opmærksom på.

RAM

RAM (Random Access Memory) er en vigtig del af din hardware. RAM er oftest beskrevet som en slags korttidshukommelse, der midlertidigt lagrer vigtige data fra f.eks. spil, så de glider bedre, når du spiller dem. De er derfor vigtige ressourcer, der skal sikre højere hastigheder i sammenspil med computerens øvrige komponenter.

Som du nok har set, kommer computere med alt fra 4 til nærmest 64GB RAM. Begge tilfælde er her lidt ekstremer, da mange computere fødes med 8GB, hvilket fint kan klare de almindelige opgaver som skole- eller kontorarbejde eller surfing og let gaming. Skal man op i spille de helt nye og mest krævende spil, er det dog anbefalet, at man minimum kører med 16GB, men hellere 32GB RAM. I sidstnævnte tilfælde vil du også være garderet i forhold til spil, der udkommer de næste sæsoner. 16GB er dog ofte fint, når det spiller sammen med et øvrigt godt setup.

CPU

CPU står for Central Processing Unit. Og den ER meget central! Det er nemlig den, som er hele hjernen bag din gaming PC og får hardware til at tale sammen. I dag er de fleste stærke computere udstyret med Intel eller Ryzen processorer.

Når man taler om processorer, er det vigtigt at have blik for serien, om det f.eks. er en i3 eller i9 processor. Nogle computere klarer flot spil med en i3 eller i5 processor, mens de mest krævende har bedre af en i7 model eller i9’eren, som dog ofte er flødeskummet på en i forvejen mættende kage.

Når man tale om CPU’er, er det i øvrigt vigtigt at se på antallet af GHz og kerner. Det har indflydelse på regnehastigheden og evnen til at multitaske. 

Vær opmærksom på, at CPU-modeller er angivet med generationer. De nyere er ofte bedre til at udnytte batteri og kan desuden klare flere og mere krævende opgaver end de ældre generationer. Så selvom du læser, at en computer har en i7, kan det stadig betale sig at se, om det er den nye model eller en årgang, der har flere år på bagen.

Grafikkort

Når man gamer, er grafikken naturligvis en vigtig del af oplevelsen. Derfor taler mange gamere også varmt for at have et godt grafikkort. Pas på med de integrerede grafikkort, der sidder som en del af bundkortet. Et sådan grafikkort vil nemlig dele dens hukommelse med netop CPU’en. Du får derfor ikke nødvendigvis nok kraft.

Og da mange gamere netop har brug for gode kræfter til deres spil, er et dedikeret grafikkort vejen frem. Her belaster grafikkortet nemlig ikke CPU’ens hukommelse.

Blandt de mest populære dedikerede grafikkort finder du GeForce-serien. Her får du kraftige grafikkort med deres egne RAM, så du kan få den rette ydeevne til krævende spil, tung videoredigering etc.

Harddisk

Harddiske i dag er som regel SSD-harddiske, men i nogle tilfælde hybrider. En ren SSD-harddisk vil give dig den bedste oplevelse, fordi den er meget hurtigere til at finde data frem (indlæse) og ligeledes gemme dem. Det betyder, at der er ’kortere vej’ fra de spildata, som skal indlæses. Du SKAL have SSD, hvis du vil spille moderne spil uden irritationer. Ellers bliver der tale om lag og ventetider.

Du kan dog sagtens have den traditionelle HDD-harddisk indbygget som ekstra lagringsplads. Dette er ofte løsningen, når man vil spare lidt på pengene, men stadig gerne vil have den ekstra plads til at gemme filer. Men sørg altid for at have en god SSD som din primære disk.

Kort opsummering:

Dette var en hurtig gennemgang omkring de ting, der skal lægges vægt på ved computerkøb. Du skal have en god mængde RAM (på gerne 16GB), du skal have en god CPU med nok kerner og MHz (gerne en i5 og op), du skal have et dedikeret grafikkort (gerne fra GeForce) og så skal du have en god SSD-harddisk (ikke under 256GB), som du evt. kombinerer med en HDD for ekstra plads. 

Papir Frit Mærket

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark