Stråtag er en af de ældste og mest ikoniske tagtyper i Danmark, og er en smuk og charmerende løsning, som i århundreder har prydet danske huse, især i landlige områder. Selvom tagtypen i dag kan virke som et gammeldags valg, bringer det faktisk stadig mange fordele, hvor måske et af de vigtigste elementer er, dets bæredygtige egenskaber.
Stråtag som et naturligt og fornybart materiale
Stråtag er mere end bare et charmerende valg, det er også et af de mest bæredygtige tagmaterialer på markedet, hvis ikke faktisk det mest bæredygtige. Halm, som bruges til at lave tagtypen, er et biprodukt fra landbruget og regenereres hurtigt, hvilket gør det til en fornybar ressource.
En af de store fordele ved stråtag er, at det indgår i en naturlig cyklus. Fra det øjeblik halmen høstes, til det ligger som tag, og endelig til det nedbrydes og vender tilbage til jorden, er tagtypen i konstant samspil med naturen. Strå adskiller sig selvfølgelig her fra andre materialer, som beton og metal, der både kræver mange ressourcer at fremstille og skaber store mængder affald, når de skal udskiftes.
Derudover giver det muligheden for lokal produktion. Strå er til at finde i landbruget i hele Danmark, du kan derfor få produceret dit tagmateriale lokalt. Sammenlignet med andre materialer der ofte importeres fra andre lande, sparer du med andre ord behovet for transport.
Naturlige og store isoleringsevner
Stråtag består af tæt sammenpresset halm, der skaber en naturlig barriere mod kulden. Det betyder, at dit hus vil holde bedre på varmen i de kolde vintermåneder, så du ikke behøver at skrue op for varmen. Om sommeren fungerer stråtag lige så effektivt ved at blokere for den værste varme, så du undgår overophedning i hjemmet.
Når det derfor kommer til isoleringsevner og derved energibesparelser for dig, er tage af strå altså stadig relevant den dag i dag. Tagtypen har fremragende isoleringsevner, der sørger for varmt indeklima om vinteren, og køligt om sommeren.
Et godt eksempel på, hvordan stråtag kan bidrage til energibesparelser, er fra flere stråtækte huse i Danmark. Her har husejere rapporteret om markante reduktioner i energiforbruget efter installation af tagtypen. Dette skyldes i høj grad materialets naturlige isolerende egenskaber, der kan konkurrere med nogle af de mest avancerede moderne isoleringsmaterialer.
Hvordan holder stråtag sig op imod andre tagtyper?
Når det kommer til at vælge det rette tagmateriale, er det vigtigt at overveje, hvordan de forskellige muligheder klarer sig i forhold til hinanden. Her er strå et oplagt valg, men der er desuden også andre gode løsninger.
Solcelletag er blevet en populær løsning for dem, der ønsker at generere deres egen elektricitet og reducere afhængigheden af fossile brændstoffer. Men hvor solcelletag er gode til at producere energi, giver tagtypen nødvendigvis en høj isoleringsevne. Faktisk kan solcelletage nogle gange medføre overophedning i sommermånederne, medmindre de kombineres med ekstra isolering.
Et andet alternativ er f.eks. grønne tage. Grønne tage tilbyder isolering og hjælper med at reducere regnvandsafstrømning, hvilket gør dem til et miljøvenligt valg. De kræver dog også mere vedligeholdelse end stråtag, da taget består af levede planter, der skal passes og plejes for at sikre, at de forbliver sunde.