Er stål bæredygtigt?

//

Det er et kompliceret svar. For det er både et ja og et nej. Er du interesseret i at vide hvorfor det ikke er så nemt at svare på og hvor bæredygtigt det rent faktisk er, så læs videre her.

Stål er faktisk rigtig bæredygtigt fordi det kan genbrugs igen og igen. Stålet bliver ikke ”dårligt” på samme måde som f.eks. stoffibre eller pap bliver svagere, når det skal bruges igen. Når først det er produceret, kan det altså bruges igen og igen og dets livscyklus er altså nærmest uendelig. Så udover at stål i sig selv er et holdbart og slidstærkt materiale, der kan holde i mange år, så kan det altså også genbruges og er endda rigtig godt til formålet.

I byggebranchen er stål en af de foretrukne valg, når der skal bygges i højden, meget stort eller ved komplicerede konstruktioner. Materialet er let og der kan ikke være risiko for at det afleder giftstoffer, som det er kendt fra zink. Samtidig skal der ikke særlig meget vedligeholdelse til, når det kommer til stål, så det gør materialet endnu mere optimalt og let at have med at gøre.

Fordi stål er så smart og bæredygtigt et materiale bliver det efterspurgt mere og mere fra både private og erhverv.

Produktionen af stål er dog ikke så bæredygtig. Der bliver nemlig tilsat kulstof under produktionen af stål og det udleder en stor mængde CO2. Stålindustrien står faktisk for hele 7% af jordens CO2 udledning. Der er dog et projekt i gang ved navn HYBRIT, som forsøger at løse dette problem ved at gøre produktionen fossilfri.

Hvad er stål?

Stål er en legering af jern. Det er jern med mellem 0,2% og 2,1% karbon. Det bruges i alverdens produkter jorden over. Du finder det bl.a. i en trailer lås, carporte, broer, wires og meget mere.

Papir Frit Mærket

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark