Overvejer du at anskaffe dig FLEX-filament til din 3D-printer? Her på siden kan du blive lidt klogere på hvad du skal forvente af denne filament-type.
FLEX er sjovt at arbejde med, og det giver helt andre muligheder end de fleste andre filament-typer. FLEX-filament er plastik, men det har mange egenskaber, der får det til at minde mere om gummi-produkter. Du kan bøje, vride og strække FLEX-filamentet på alle ledder og kanter, og det kan udvide sig med op til 450%. Anvendelsesmulighederne er mange, og strækker sig fra såle, sko og accessories til skridsikre måtter, figurer og meget mere.
Læs med herunder, hvor vi går mere i dybden med FLEX-filamentets fordele, ulemper, egenskaber og priser.
Fordele ved FLEX-filament: Fleksibelt, holdbart og stærkt
FLEX-filament er kendt for at skabe resultater, der frit lader sig bøje, strække, vride og forme efter behov. Det skaber en helt ny pallette af muligheder, når du 3D-printer komponenter til dine hobbyprojekter.
FLEX-filament er stærkt og slagkraftigt. Det henfalder ikke så let, hverken ved eksponering overfor vand, kemikaler, sollys eller i brug.
Ulemper ved FLEX-filament: Ikke særlig varmeresistent
FLEX-filament er ikke specielt varmeresistent. Den maksimale brugstemperatur ligger på mellem 60-74°C – kom over denne temperatur, og materialet begynder at blive deformt.
Du kan, rent fysisk, se på FLEX-filamentet, når det bliver udsat for varme. Materialet udvider sig nemlig relativt meget under varmepåvirkning ift. andre filament-typer. Det gør også, at anvendelsesmulighederne begrænses en smule.
FLEX-filament egenskaber
- Materiel styrke: 26-43 MPa
- Stivhed: 1/10
- Holdbarhed: 9/10
- Max. brugstemperatur: 60-74°C
- Termisk ekspansion: 157 µm/m-°C
- Tæthed: 1.19-1.23 g/cm3
- Printbarhed: 6/10
- Ekstruderings-temperatur: 225-245°C
- Heatbed-temperatur: 45-60°C
- Heatbed nødvendig? Ja
FLEX-filament priser: I den dyre ende
Prisen for FLEX-filament ligger i den lidt dyrere ende – men du bliver ikke ruineret. En FLEX-filamentrulle koster typisk i omegnen af de 300 kr. pr. kg. Det er ca. 60-80% mere end standard-filamenterne – men måske er det også sikkert at antage, at FLEX-filament også skal bruges i mindre omfang til de fleste projekter.
Konklusion
Det kan lyde sværere at arbejde med FLEX-filament i 3D-printeren end det rent faktisk er. Vi synes, at FLEX-filamentet er en sjov filament-type, der indeholder et væld af forskellige anvendelsesmuligheder til fornuftige priser. Her er det kun fantasien, der sætter grænser.