Du tænker måske, hvordan i alt verden vil det hjælpe mig med at reducere papirforbrug og co2-udslip ved at lave iskaffen derhjemme fremfor at tage på kaffebar? Ved at læse videre kan du lære hvordan du laver den perfekte kop iskaffe.
Hvad skal der til for at en kop kaffe er bæredygtig
Der er mange parametre der spiller ind, når du skal vurdere om din iskaffe er bæredygtig eller ej. Ting man skal være opmærksom på, er nemlig bl.a. producenten af kaffen, bønnen, ristningen, transporten og meget mere.
Det gennemsnitlige CO2-aftryk for en gennemsnitlig person er cirka 4 tons om året og er lavet ud fra parametre som rejser, energiforbrug og mad og drikkevarer. I lande som Danmark er gennemsnittet cirka på 17 tons om året.
Alle produkter har et Co2 aftryk forbundet til sig. Disse måles ved at finde de involverede CO2-emissioner på stederne i forsyningskæden, fra bønne til kop.
For kaffedrikkere er deres morgen kop kaffe eller iskaffe en del af deres CO2-fodaftryk. Før de brygges, skal kaffebønner dyrkes, høstes, forarbejdes, transporteres, ristes og males, hvilket alt sammen medfører frigivelse af CO2 i atmosfæren.
Ifølge en analyse fra University College London (UCL) har kun et skud espresso et gennemsnitligt co2 aftryk på 0,28 kg. For dem, der inkluderer mælk, såsom latte eller cappuccino, er det mellem 0,41 kg og 0,55 kg.
Hvordan ved du om din iskaffe er perfekt
Sådan laver du den perfekte kop iskaffe
Hvorfor du bør lave din iskaffe derhjemme?
Der er så mange årsager til at droppe kaffebaren over og lave din iskaffe hjemme, herunder:
Det er billigere! Plus, du behøver ikke at gå den lange vej for at finde en kaffebutik.
Du kan lave den præcis efter din smag og bruge dine yndlingskaffemærker.
Koldbrygget kaffe er mindre surt og mindre bittert en almindelig kaffe
Ubegrænset genopfyldning er vigtigt!
Nu hvor vi grundigt har solgt dig på ideen om hjemmelavet iskaffe, lad os dykke ned i at lave denne lækre drik.
Lad os tale om at brygge kaffe
Kaffe er kun så god som sine kaffebønner og det vand man bruger. Ja, der stod vand. Det er vigtigt, når du laver din iskaffe, at vandet er af bedre kvalitet, fordi det direkte påvirker kaffens smag. Her er hvad du behøver at vide om den malet kaffe og væsken.
Malet kaffe
Det perfekte glas iskaffe kommer ned til selve den malet kaffe. At male dem friske og vælge kvalitetsbønner vil få din drink til at smage bedst. Tænk først over, hvor stærk du vil have din kolde bryg. Hvis du kan lide din kaffe:
- Stærk: Gå med en mørkristet kaffe.
- Mild: Brug en let ristet kaffe.
- Et sted i midten: Prøv en mellemristet kaffe.
Du kan også vælge en kaffe med smag lige fra begyndelsen. Kaffe med smag har en tendens til at være let eller mellemristet og tilbyder en speciel smag, så du ikke behøver at tilføje smagssirupper. Men du kan bestemt også anvende dem.
Har du aldrig tænkt på kaffestyrke før? No problemo. Prøv at starte med en mellem ristet bønne og lær din smag at kende derfra.
Vand
Det er altid bedst at bruge filtreret vand i din kaffe. Hvis du bruger natten over til at lave din kolde bryg, laver du stærkere kaffe, og den smelter ikke din is, fordi den bliver kølet ned til stuetemperatur. Hvis du bruger din kaffekande, vil du gerne give kaffen en chance for at køle af, så den ikke smelter al din is med det samme.
Trin-for-trin-vejledning
Nu hvor du ved, hvilken type ristning du vil starte med, så lad os lave kaffen! Først vil du gerne måle mængden af kaffe for en kop eller et par kopper. Derefter:
- Bland: Kom din malet kaffe i en stor kande eller beholder, der er sikker til fødevare. Tilsæt nu dit kolde vand og bland det hele med en stor ske.
- Chill: Dæk din kaffe til, og lad den stå natten over ved stuetemperatur eller i køleskabet.
- Forbered: Om morgenen si kaffen ud med en finmasket sigte eller kaffefiltre. Hvis du ikke har en si, kan du bruge flere kaffefiltre og gøre det et par gange. Sørg for, at du hælder væsken i en forsegl bar beholder. Smid kaffegrumset ud eller genbrug den i haven.
- Chill Again: Nu kan du køle kaffen, indtil du bruger den eller bruge den med det samme.
- Hæld din kop: Fyld dit yndlingsglas med is. Hæld efterfulgt noget af iskaffen op til dig selv, så der er plads til enhver slagsmælk, du måtte ønske.
- Nyd den!