Du sidder måske og tænker “hvad er rem søvn?”
REM-søvn er en fase af søvnen, der er kendetegnet ved hurtige øjenbevægelser, øget hjerneaktivitet og øget muskeltonus. Man mener, at det er den mest genopbyggende fase af søvnen og er afgørende for normal fysisk og mental udvikling. REM-søvnen udgør typisk 20-25 % af den enkeltes nattesøvn.
Under REM-søvnen er hjernen meget aktiv, og drømme forekommer ofte. Kroppen er lammet i denne del af søvnen, hvilket forhindrer folk i at udleve deres drømme. REM-søvnen menes at være vigtig for hukommelse og indlæring.
Mennesker oplever typisk flere perioder med REM-søvn hver nat. Længden af de enkelte perioder varierer, men de bliver generelt længere, efterhånden som natten skrider frem. Den første periode med REM-søvn varer typisk omkring 10 minutter.
Hvorfor er REM søvn vigtigt for os?
REM-søvn menes at være vigtig af en række årsager, bl.a.:
- REM-søvnen menes at spille en rolle i konsolideringen af erindringer og dannelsen af nye erindringer. Det kan også hjælpe folk til bedre at behandle og huske oplysninger, som de har lært i løbet af dagen.
- Følelsesmæssig regulering – REM-søvn har vist sig at hjælpe med at regulere følelser, især negative følelser. Det kan skyldes, at drømme ofte har et følelsesmæssigt indhold.
- Fysisk sundhed – REM-søvn menes at være vigtig for den fysiske sundhed, da den er med til at genoprette og reparere kroppen. Dette omfatter både muskelvæv og immunsystemet.
- Mental sundhed – REM-søvn menes også at have betydning for mental sundhed. Det er blevet forbundet med en reduceret risiko for depression og angst, og det kan også hjælpe folk med at håndtere stress.
- REM-søvn menes at være vigtig for hukommelse og indlæring, følelsesmæssig regulering, fysisk sundhed og mental sundhed.
Gode råd til at sove bedre om natten
Der er en række ting, du kan gøre for at sove bedre om natten. Hvis du følger en regelmæssig søvnplan og skaber en rutine ved sengetid, kan du hjælpe med at regulere din krops naturlige søvnrytme.
- Følg en regelmæssig søvnplan så meget som muligt. Det betyder, at du skal gå i seng og vågne op på samme tid hver dag, også i weekenden.
- Lav en rutine ved sengetid, der omfatter afslapningsaktiviteter som f.eks. at læse eller tage et bad.
- Undgå koffein om eftermiddagen og aftenen, og undgå alkohol før sengetid.
- Motionér regelmæssigt, men ikke lige før sengetid.
- Hold dit soveværelse mørkt, stille og køligt.