Behandling af Binge Eating Disorder

//

I de senere år har der været øget opmærksomhed på Binge Eating Disorder (BED), hvilket er en spiseforstyrrelse, der er lige så udbredt som anoreksi og bulimi tilsammen. Diagnosen har været i det amerikanske diagnosesystem (DSM-5) siden 2013 og kommer nu med i det europæiske diagnosesystem, ICD-11, i 2022.

Formålet med dette kursus er, at deltagerne tilegner sig viden om og erfaring med diagnosticering og behandling af BED i et tværfagligt perspektiv.

Form

Undervisningen bygger på den nyeste forskning indenfor området og vil veksle mellem plenumundervisning, øvelser og drøftelse i grupper. Fokus vil være rettet mod praksis og berøre såvel psykoterapeutiske metoder som somatiske komplikationer og diætetisk behandling.

Konkrete temaområder

  • BED i relation til andre spiseforstyrrelsesdiagnoser (ICD-10 og DSM-5)
  • Sværhedsgrad, funktionsniveau & motivation for behandling
  • Flersporet behandling, herunder psykoterapi, kropsterapi & diætetisk behandling
  • Børn & unge med BED
  • Somatisk komorbiditet og somatiske komplikationer

Undervisere

Birgitte Hartvig Schousboe

Faglig direktør og psykolog i Kompetencecenter for spiseforstyrrelser. Autoriseret psykolog og specialist i psykoterapi. Har været ansat 13 år i Region Hovedstadens Psykiatri med behandling af spiseforstyrrelser samt angst og OCD. På Psykoterapeutisk Center Stolpegård var hun med til at udvikle den første BED-behandling i Danmark og de første motivationsgrupper til anoreksi. Senest har hun været leder af Rigshospitalets anoreksiklinik, et døgnafsnit til patienter med svær anoreksi. Hun er uddannet i såvel systemisk/narrativ terapi som kognitiv terapi og dialektisk adfærdsterapi (DAT).  Birgitte har sammen med professor René Klinkby Støving og seniorforsker og psykolog Loa Clausen skrevet den første danske lærebog om BED på Hans Reitzels Forlag.

Lene Kiib Hecht

Adm. direktør og ledende klinisk diætist i Kompetencecenter for spiseforstyrrelser. Tidligere afsnitsledende klinisk diætist i Psykoterapeutisk Ambulatorium for Spiseforstyrrelser, Psykiatrisk Center Ballerup, Region Hovedstadens Psykiatri. Lene har siden 2003 været med til at udvikle den første BED-behandling i Danmark på Psykoterapeutisk Center Stolpegård og efterfølgende videreudviklet den i SATS-pulje-projekt samme sted fra 2013-16. Lene har diplomuddannelse i ernæring og idræt og har arbejdet specifikt med behandling af spiseforstyrrelser i psykiatrien og i privat regi de sidste 17 år. Hun er uddannet systemisk/narrativ supervisor, har arbejdet med ledelse og udvikling i mange år og læser i øjeblikket en master i offentlig ledelse (MPG) ved Copenhagen Business School. Praktisk information

Om Kompetencecenter for spiseforstyrrelser

Kompetencecenter for spiseforstyrrelser er etableret af tidligere behandlere fra Psykoterapeutisk Center Stolpegård i Gentofte og Rigshospitalets Anoreksiklinik. Kompetencecentret ledes af psykolog Birgitte Hartvig Schousboe og klinisk diætist Lene Kiib Hecht, begge med mange års ledelseserfaring fra Region Hovedstadens Psykiatri.
Behandlerteamet består af autoriseret sundhedspersonale som psykologer, sygeplejersker, kliniske diætister, speciallæge i psykiatri og fysioterapeut.

Vi kombinerer lang erfaring fra psykiatrien med den nyeste viden og tilbyder udredning, behandling, rådgivning, undervisning og supervision. Vi tilbyder behandling af BED – ofte i kombination med angst, OCD, traumer og depression, og vi har særlig viden om spiseforstyrrelser i relation til graviditet, diabetes, PCO og bariatrisk kirurgi.